Training Delft Challenge

Er wordt hard getraind. Op het water en op de kant.

Het hele team is in top conditie. Er wordt onwijs veel getraind door alle zeilers. Hiervoor zijn we regelmatig in Frankrijk om ons te meten met de concurrentie en van elkaar te leren. In Nederland wordt hard getraind naast het studeren. De tentamens komen er namelijk weer aan en ook dat kost tijd.

 

 

Delft Challenge in Normandië

Om te trainen en om ervaring op te doen zijn we naar Normandië gegaan voor een week. Eerst moest de boot opgehaald worden uit Brest. Hiervoor zijn Xander en Casper een dagje eerder vertrokken omdat dit 1000km rijden is. Een dag later was bijna het hele team in Le Havre om de boot op te bouwen en te gaan trainen. Vijf dagen voor de Normandie Cup waren we aan het trainen op het water om goed voorbereid te zijn voor de wedstrijd die vier dagen duurde. De eerste dagen hadden we zelf getraind om daarna met andere teams te trainen die ook een paar dagen voor de wedstrijd aankwamen. Zelf trainen was goed om het water te leren kennen en met de andere teams kleine oefenwedstrijden varen, hielp ons om in de race stemming te komen.
De Normandie Cup was een wedstrijd waar twee van de vier dagen werden gebruikt om een coastal te varen en twee dagen om korte races van ongeveer 20 minuten te varen. De coastals waren hele lange wedstrijden, de eerste was door gebrek aan wind afgekort waardoor hij 30 mijl was en de tweede coastal was wel 50 mijl lang! Deze coastals waren heel indrukwekkend omdat de vloot goed dicht bij elkaar bleef zelfs al duurden de races meer dan 4/5 uur. Bootsnelheid was heel belangrijk vergelijken de manoeuvres omdat er hele lange rechte stukken in zitten. We merkten grote stappen vooruitgang omdat one bootsnelheid al goed gelijk liep met de andere teams. Met de korte races waren de manoeuvres juist heel belangrijk bij elke fout werd je hard afgestraft en vlogen meteen twee boten voorbij. Hierin hadden we ook grote stappen vooruitgang gemaakt. De starts gingen goed en we deden goed mee in de vloot. Dit belooft veel voor de komende wedstrijden!

Delft Challenge maximaal aan het trainen.

Delft Challenge is op het moment ontzettend hard aan het trainen en elke zeiler is in topconditie. Om goed te presteren met het zeilen zijn een paar dingen heel belangrijk; teamwork, conditie, voorbereiding, ervaring en techniek. Dit zijn aspecten waar we nu heel veel mee bezig zijn naast het studeren voor de tentamens die eraan komen. Voor onze conditie trainen we gevarieerd gebaseerd op de krachten die we nodig hebben in de boot. We volgen hiervoor een trainingsprogramma waarop we cardio trainen voor uithoudingsvermogen en een topconditie zodat we de lange coastals de volle tijd optimaal kunnen performen. Daarnaast is het ook  belangrijk dat er aan krachttraining wordt gedaan. Tijdens de races gaat alles heel snel en kan tijdens een manoeuvre zoals een tack, gijp of breironding veel tijd gewonnen en verloren worden. Hoe sterker we zijn, hoe sneller we zo’n manoeuvre kunnen uitvoeren om zo veel mogelijk tijd te winnen en tegenstanders in kunnen halen. Regelmatig zijn we samen in de sportschool te vinden maar ook thuis kan hiervoor getraind worden. Even na het wakker worden sporten om de dag goed te beginnen.

De voorbereiding is ook heel erg belangrijk voor grote evenementen. De boot moet altijd in orde zijn en iedereen moet weten wat hem te wachten staat. Dit houdt in dat de werdstrijdbepalingen nauwkeurig doorgenomen moeten worden, de weersverwachtingen moet iedereen kennen en belangrijke informatie van de skippersmeeting in de ochtend wordt meegenomen in de voorbespreking. De ervaring doen we op in wedstrijden die we meedoen zoals de Normandie Cup en alle andere uren die we op het water trainen. Tijdens trainingsdagen op het water wordt veel aan techniek gewerkt. Hiervoor wordt op het moment in Duinkerken getraind om elke manoeuvre soepel te laten verlopen. We trainen ook met het team van Duinkerken om van elkaar te leren door speedtests en wedstrijden te doen.

De komende twee weken wordt er gestudeerd, getraind en de boot in orde gemaakt voor de Tour de France a la Voile. De eerste week van Juli start dit pracht evenement in Duinkerken. Houd ons in de gaten via Facebook, Instagram en de website voor het laatste nieuws, vette filmpjes en meer!